FELTÉRKÉPEZÉS

1. NAP

2021.nov. 19. péntek

alt.bp

17:30-18:15

Megnyitó

Leírás:

Az ALT.BP programsorozat megnyitója és az online kiadvány bemutatója.  

Milyen gondolat hívta életre a projektet és miért érzik szükségét a program megálmodói egy ilyen kiadvány létrehozásának. Választ keresnek arra a kérdésre, hogy mi az alternatív kultúra pozíciója Budapesten? 

Előadók:

Gy. Németh Erzsébet (Főpolgármester-helyettes)

Faix Csaba (vezérigazgató – Budapest Brand)

Schönberger Ádám (ALT.BP)

18:15-18:35

Az ALT.BP projekt három rövidfilmjének hivatalos bemutatója

Leírás:

Rövid filmjeinkben Budapest alternatív kulturális közegét három különböző nézőpontból mutatjuk be, annak helyszíneivel, embereivel, gondolatiságával. Három rendező, három eltérő szemléletmódú film, mely megragadja az alternatív budapesti létezés esszenciáját.

 

Rubi Anna : Tizenhét óra (‘4)

Attila a fiatal  szabadúszó táncosok zakatoló életét éli. Tizenhét órán keresztül kísérjük, a kora reggeli próbától egészen addig, míg a késő esti előadásból, hátramaradt csillámokkal a kabátján hazaindul.

Barha Máté: Apophenia (‘3,41)

A szó az össze nem függő dolgok közti kapcsolatot, a jelenségek mögött megbúvó mintázatot, illetve a jelentés feltételezését jelöli. A film egy tudós képzelt képi és hangjegyzeteinek kivonata, amelyben Budapest helyei, nem-helyei, és azok lakói gigászi organizmusásnak rejtett összefüggései bomlanak ki.

Kőrösi Máté: Szerintem Budapest (‘5,56)

Rengeteg különböző ember kering folyamatosan a budapesti éjszakában. Van. aki kultúrát keres, van, aki társaságot, mások csak ki szeretnének végre engedni kicsit, míg mások valami egészen mást szeretnének. Mit keresnek? Mire vágynak? Mi köti össze őket? Kik ők egyáltalán?

Rendezők:

Rubi Anna, Bartha Máté, Kőrösi Máté

19:00-19:30

NYITÓ ELŐADÁS - A FÖLD ALATT, A FÖLD FÖLÖTT

Leírás:

Budapest!
Itt éltem én! Lelkek közt! Csupa lélek!
Csupa test!
Kávéház! Mámor! Lángokban leszálló
csuda-est!

Kosztolányi Dezső: Esti Kornél rímei, 1930

Előadó:

K. Horváth Zsolt

19:30-20:00

BUDAPEST ROMKOCSMA SZTORIJA

Leírás:

Az elmúlt 20 év kiemelt budapesti várostörténeti jelensége a belvárosi romkocsma negyed
kialakulása volt. Hogyan lett az alternatív kulturális közösségépítő kezdeményezésekből
tömegeket vonzó turisztikai attrakció Budapesten?
A Korda Filmstúdió dokumentumfilm sorozata a romkocsma negyed kialakulásának különös
és egyedi történetét mutatja be a kultikussá vált közösségi és vendéglátóhelyek alapítóinak
sorsán keresztül.

Előadó:

Csizmadia Attila (kreatív producer, rendező – Korda Stúdió)

 

2. NAP

2021.nov. 20. szombat

Márta

11:00 - 12:00

Fesztiválok - a fenntarthatóság, a turizmus és városvezetési problémák tükrében

Leírás:

Marta Pallarés zenei újságíró és a Primavera Sound nemzetközi PR- és sajtófőnöke beszél részletesen arról, hogyan dolgozik együtt a fesztivál a barcelonai városvezetéssel, hogyan támogatják az alternatív zenei kultúrát, és milyen kihívásokat jelent egy ekkora eseménnyel kapcsolatban, hogy a városban évek óta problémát okoz a túlturizmus. Arról nem is beszélve, hogy egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a fesztiválokkal kapcsolatban is a fenntarthatóságra.

Előadó:

Marta Pallarès (Primavera Sound, Barcelona)

12:00 - 13:00

Fesztiválok - a fenntarthatóság, a turizmus és városvezetési problémák tükrében

Leírás:

Kádár Tamás (Sziget), Horváth Renátó (BUSH) és Varga Balázs (Fekete Zaj) beszélgetnek arról, hogy milyen kihívásokat jelent egy nagyvárosban fesztivált szervezni, és azok milyen turisztikai és gazdasági előnyökkel járhatnak. Ezen kívül téma lesz az is, hogy mennyire telített a mainstream/major fesztiválpiac, mi a helye az egyre több alternatív, kisebb fesztiválnak, és mennyire van ennek a vonalnak növekedési potenciálja a jelenlegi piaci helyzetben.

Közreműködők:

Kádár Tamás (Sziget), Pécsi-Szabó Dénes (Up music manegement, BUSH), Varga Balázs (Fekete Zaj)

Moderátor: Sajó Dávid

műfaj altbp

13:15-13:45

KÉPZŐMŰVÉSZET - TEREK ÉS SZÍNTEREK - A KORTÁRS MŰVÉSZET HELYSZÍNEI BUDAPESTEN

Leírás:

A kortárs képzőművészet kulturális színtér egészében elfoglalt hagyományosan hangsúlytalan pozíciója a rendszerváltás utáni két évtizedben sem változott jelentősen, és még azok a sporadikus kezdeményezések is, amik igyekeztek a hazai szcénát a nemzetközi vérkeringésbe bekapcsolni, az elmúlt tíz év kultúrpolitikai indoktrinációjának és kultúra-finanszírozási átstruktúrálásának köszönhetően, mára már szinte teljesen szétporladtak. Az intézményi színtér állami költségvetésből fenntartott szereplői elvesztették autonómiájukat és hitelességüket, az önkormányzati intézmények a pénzhiány miatt szinte láthatatlanok, a nonprofit, grassroots kezdeményezések, az identitás alapú kulturális aktivizmus helyszínei és megnyilvánulásai a fenntarthatóság kihívásaival küzdenek. Az összkép egyetlen sikeres alkotóeleme a piaci logikát követő kereskedelmi galériás szcéna, hála a neoavantgárd generáció alkotói felé forduló hazai és nemzetközi gyűjtői érdeklődésnek. Ebben a tágabb összefüggésben igyekszik az előadás áttekinteni azokat a tendenciákat, feltételeket, motívációkat, logikákat és potenciálokat, amik egy európai nagyváros ideális kulturális tájképében az “alternatív”, “független”, “kísérleti” – vagy nevezzük is bárhogyan – alkotói energiáknak kereteket és nyilvánosságot biztosíthatnak egy fenntartható ekoszisztéma keretei között. 

Előadó:

Bencsik Barnabás

13:45 - 14:45

KÉPZŐMŰVÉSZET -TEREK ÉS SZÍNTEREK - A KORTÁRS MŰVÉSZET HELYSZÍNEI BUDAPESTEN

Leírás:

Messziről nézve olyan a helyzet, mint bármelyik európai nagyvárosban: galériák, non profit kiállítóhelyek, artist run space-ek, kortárs művészeti nagyintézmények. Megvannak tehát egy jól működő intézményrendszer elemei. Közelebbről nézve azonban már látszanak a problémák is: a fenntarthatóság kérdései, a műtárgypiac és a non profit színtér viszonya, az állami művészeti intézmények elidegenedése az eleven kortárs színtértől, a fővárosi intézmények működési nehézségei.

Közreműködők:

Oltai Kata, Páldi Lívia, Róka Enikő, Bencsik Barnabás

Moderátor: Nagy Gergely 

műfaj altbp

3. NAP

2021.nov. 21. vasárnap

11:45 - 12:15

SZÍNHÁZ - KAMARATEREM ÉS NAGYTERMES ELŐADÁSOK - ÁTJÁRHATÓSÁG, LEHETSÉGES KARRIERUTAK ÉS AGGÁLYOK A HAZAI SZÍNJÁTSZÁSBAN

Leírás:

Mi vezetett a ma ismert, a színházat alternatívokra és mainstream társulatokra felosztó rendszer kialakulásához, és alakulhatott volna-e mindez másképp? Van-e még esély a párbeszédre, van-e még remény a helyzet megváltoztatására? Mit érzékel mindebből a közönség, és hogyan állnak a függetlenekhez a kőszínházak? Mi a szerepe a tehetségek itthon tartásában, a méltó helyzetek kialakításában a politikának, és változott-e bármi a különféle kormányok és városvezetések alatt? A világ egyik leghíresebb hazai független társulatát megalapító, de sok kőszínházat is belülről ismerő Schilling Árpád nyitóbeszéde ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Előadó:

Schilling Árpád

12:15 - 13:15

SZÍNHÁZ - KAMARATEREM ÉS NAGYTERMES ELŐADÁSOK - ÁTJÁRHATÓSÁG, LEHETSÉGES KARRIERUTAK ÉS AGGÁLYOK A HAZAI SZÍNJÁTSZÁSBAN

Leírás:

Valóban olyan távol áll egymástól a független és a mainstream színház Magyarországon? Mi jelenti a határvonalat a kettő között: a hozzáállás, vagy csak a lehetőségek? Van átjárás a két terület között, és ha igen, mi az ára? Mik a mai pályakezdők lehetőségei, és mi van, ha nincs kedvük beletörődni? Milyen jó példák állhatnak az alternatívok előtt, és vannak-e aggasztó folyamatok?

Közreműködők:

Polgár Csaba, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, Bakonyi Alexa

Moderátor: Kovács Bálint

műfaj altbp

13:30 - 14:00

zene - önszerveződő mikroközösségek és a pop- és az alternatív kultúra viszonya

Leírás:

Bali Dávid a zenei ellenkultúra szerepéről, a könnyűzenei önszerveződés fontosságáról és arról tart előadást, hogyan érdemes mikroközösségekre támaszkodva alternatív zenei színteret építeni. A nemrég megjelent Kisterem című könyvében azt az időszakot öleli fel, amikor az internet maga alá gyűrte a lemezeladásokat, és a fájlcserélőknek köszönhetően új, online színtérrel gazdagodhatott a rendszerváltás utóhatásaira legérzékenyebb keményzenei szubkultúra.

Előadó:

Bali Dávid

14:00 - 15:00

zene - önszerveződő mikroközösségek és a pop- és az alternatív kultúra viszonya

Leírás:

Kocsis András (Keret Blog, Kikeltető), Tófalvy Tamás és Fluor Tomi beszélgetnek az alternatív és a mainstream zenei kultúra közötti kapcsolatról. Hogyan emeli be a mainstream az undergroundból jövő trendeket? Hogyan lett egy annyira alternatív és ellenkulturális műfaj mint a hiphop mára a mainstream leginkább meghatározó műfaja? És hol húzódik a határ egyáltalán a mainstream és az alternatív könnyűzenei kultúra között?

Közreműködők:

Fluor Tomi, Kocsis András (Keret Blog, Kikeltető),
Tófalvy Tamás                          

Moderátor: Sajó Dávid

műfaj altbp
Gödör

15:00-17:00

Hová tűntél belvárosi kultúra? - Szubkulturális séta a VII. - VIII. kerületben

Leírás:

Sétánk fókusza egyrészről azok a budapesti kulturális szórakozóhelyek, klubok, közösségi helyek, amelyek a 2000-es években meghatározták mind a fővárosi szellemi-művészeti életet, mind ennek a szellemi-művészeti életnek a leképeződéseként is értelmezhetőek, és ahova a Marom kulturális tevékenysége is koncentrálódott. Sétánk fókusza másrészről pedig ennek a szellemi-művészeti-intellektuális-kulturális életnek az előhívása és górcső alá vétele, ami a kétezres években még aktívan létezett, és reflektált a szűkebb és tágabb értelemben vett világra, adott lehetőséget underground kezdeményezéseknek, adott teret intellektuálisan fogékony és érzékeny embereknek, alkotóknak, befogadóknak. Ezek a színterek azonban 2010 óta folyamatosan eltűnőben vannak, és a kulturális komplexumok bezárásával párhuzamosan mintha a kulturális élet is erodálódna, perifériára szorulna, egyenesen kiesne a társadalom ütőeréből. Sétánkkal visszatekintünk erre a nem is olyan távoli múltra, a saját múltunkra, a saját emlékeinkre és élményeinkre is, szeretnénk, ha ezek a kultikus konglomerátumok üresen álló, átépített, átkeresztelt vagy ledózerolt épületei újra megtelnének történetekkel, emlékekkel, megfigyelésekkel, értelmezésekkel, hogy ezekkel az előhívásokkal talán az újfajta törekvések is lendületet kaphassanak. Sétánk november 21-nn 15.00-tól indul a Gerlóczy u. 13-tól, innen a Gozsdu udvar – Király utca – Hegedű utca – Klauzál tér útvonalon át a Somogyi Béla utcán keresztül az Aurórához érkezünk.

Közreműködők:

Az Auróra és a Marom Budapest szervezésében.

Sétát vezeti: Csada Gergely

 

Az előadásokra ingyenes jegy a helyszínen, a Toldi mozi pénztárában, az esemény napján váltható, előzetes regisztráció nem szükséges!

HELYSZÍN

TOLDI

Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38, 1054

A program a hatályos járványügyi előírások betartásával látogatható. Az aktuális információkról kérjük tájékozódjon a helyszíneken és a helyszínek weboldalain.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!